Naše webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení a přizpůsobení vašeho zážitku a k zobrazování reklam (pokud existují). Naše webové stránky mohou také obsahovat soubory cookie od třetích stran, jako je Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Používáním webu souhlasíte s používáním cookies. Aktualizovali jsme naše Zásady ochrany osobních údajů. Klikněte prosím na tlačítko a zkontrolujte naše zásady ochrany osobních údajů.

Kvalita masa: Pohled z minulosti do současnosti

kvalita masa

Vzpomínky na osmdesátá a devadesátá léta jsou spojeny s chutným salámem, jehož hlavní složkou bylo skutečné maso. Dnešní trh však nabízí mnoho levných variant, které za kvalitní salám nepovažujeme. Za maso s vysokou kvalitou je nutné připlatit, zatímco mnohé dostupné produkty obsahují až 30 % vody a chemických stabilizátorů.

Kapitalistická éra a kvalita masa

V kapitalistické éře se kvalita masa výrazně proměnila. Zatímco v minulosti obsahovalo maso pouze minimální množství vody, dnes se setkáváme s produkty, ve kterých voda tvoří až třetinu hmotnosti. Tento trend odhaluje, jak se zákazníci stávají nevědomými kupci vody za cenu masa.

Ekonomický pohled na ceny masa

Přestože byla kvalita masa v minulosti vyšší, ceny byly po přepočtu na současnou měnu vyšší. Luxusním zbožím byly kotlety a kuřecí maso. Dnes, i když jsou ceny srovnatelné, kvalita často zaostává.

Potraviny v Česku: Zlevnění, které všichni uvítali. Které produkty si můžete koupit levněji? 

<< celý článek zde >>

Alternativy a změna spotřebitelských trendů

Neustále roste počet lidí, kteří hledají alternativy k masu nebo volí produkty s vyšší kvalitou. Tato změna v spotřebitelských trendech je reakcí na stávající situaci na trhu s masem.

Úloha norem ČSN v dnešním masném průmyslu

V roce 1994 prošel systém státních norem ČSN důležitou transformací. Zatímco před tímto rokem měly normy ČSN status závazných státních standardů, po tomto mezníku došlo k jejich volnému výkladu a aplikaci v průmyslové výrobě. Jaký to mělo dopad na kvalitu masa a masných výrobků, které dnes najdeme na pultech našich obchodů?

Snížení regulace a jeho dopady

Snižování regulativních bariér umožnilo výrobcům masných produktů větší flexibilitu v procesu výroby. To vedlo k inovacím a rozvoji nových produktů, avšak často za cenu zhoršení kvality masa. Voda, která je levnější než maso, se stala běžnou náplní mnoha masných výrobků. To je důvod, proč některé produkty na trhu mohou obsahovat až 30 % vody, což bylo v minulosti nemyslitelné.

Kvalita versus kvantita

Odbourání státních norem ČSN vedlo k většímu důrazu na kvantitu a variabilitu masných produktů na úkor jejich kvality. Bez závazných norem se trh s masem otevřel praktikám, které mohou vést k zavádění spotřebitele ohledně skutečného obsahu a kvality masa, které kupují.

Vliv na spotřebitelské vnímání

Spotřebitelé si začínají být vědomi toho, že kvalita masa uvedená na etiketě nemusí odpovídat skutečnému obsahu balení. Tato nedůvěra může vést k pozměnění nákupního chování, kdy spotřebitelé hledají značky a produkty, které jsou transparentní a nabízí maso vyšší kvality, i když za vyšší cenu.

Odpovědnost výrobců a certifikace

V reakci na poptávku po vyšší kvalitě masa a jasnějších informacích se někteří výrobci rozhodli dobrovolně dodržovat přísnější normy, někdy i nad rámec základních požadavků ČSN. Certifikace jako je například KLASA či Regionální potravina přináší spotřebitelům jistotu, že masné výrobky splňují určité standardy kvality.

Budoucí vývoj a výzvy

Vývoj v oblasti státních norem a regulací bude klíčový pro udržení a zlepšení kvality masa v budoucnosti. Je otázkou, zda se průmysl a zákonodárci vrátí k přísnějším normám nebo zda trh a spotřebitelský tlak povedou k přirozenému vylepšení standardů bez státního zásahu.

Normy ČSN měly a stále mají významnou úlohu v definování kvality masa a masných produktů. Jejich proměna odráží měnící se trh a vztah mezi regulací, výrobcem a spotřebitelem. Zatímco někteří výrobci vidí v uvolnění norem příležitost, pro spotřebitele to může znamenat výzvu v hledání produktů, které odpovídají jejich očekávání kvality.

Zdroj: epenize.eu

Od Leona Páralová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související příspěvky