Naše webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení a přizpůsobení vašeho zážitku a k zobrazování reklam (pokud existují). Naše webové stránky mohou také obsahovat soubory cookie od třetích stran, jako je Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Používáním webu souhlasíte s používáním cookies. Aktualizovali jsme naše Zásady ochrany osobních údajů. Klikněte prosím na tlačítko a zkontrolujte naše zásady ochrany osobních údajů.

Zdražení piva: Proč se pivo v Česku stává luxusem? Restauratéři odhalují pravdu!

zdražení piva

Pravděpodobně jste si všimli, že Česká republika již není místem, kde by bylo pivo levné. Ačkoli se stále najdou hospody, které se snaží udržet ceny co nejnižší, i tam musí pravidelně navyšovat ceny a zapomenout na čepování prémiových piv, která jsou již příliš drahá.

Ceny piva stále rostou

V tradičních plzeňských hospodách a restauracích dnes za oblíbenou Plzeň zaplatíte minimálně 60 korun, na vyhlášenějších místech se cena blíží stokoruně. Odborníci předpovídají, že ceny oblíbených značek budou dále rychle růst. Důvody jsou různé: rostoucí náklady na provoz restaurací, vyšší ceny od pivovarů a také nové techniky čepování piva.

Nové techniky čepování piva zvyšují náklady

Jedním z hlavních důvodů pro růst cen je způsob, jakým se dnes pivo čepuje. Pivovary doporučují techniku, při níž se nejprve odtočí určité množství piva a teprve potom se přiloží půllitr. Tato metoda však vede k plýtvání. Restauratéři uvádějí, že zaměstnanci často odtočí zbytečně moc piva nebo zavřou kohout příliš pozdě, což způsobuje ztráty.

Čtěte také: Svět za barem: Co servírky a číšníci opravdu chtějí, aby jste věděli

Plýtvání pivem jako nový standard?

Navíc zaměstnanci často nedokáží odhadnout správné množství a nechají pivo přetékat, dokud není dosaženo správného objemu. Jeden z restauratérů uvedl, že pokud by tuto metodu ve svém podniku aplikoval, za měsíc zkrachuje, protože by třetina sudu šla do odpadu. Tato praxe je sice zaměřena na zajištění co nejlepší kvality piva pro zákazníky, ale není bez nákladů.

Mohlo by vás zajímat: Kofola rozšiřuje své portfolio: Nyní je majitelem pivovarů

Zdražení piva jako nevyhnutelnost

Když se restauratéři na školeních ptají, jak mají na takovém pivu vydělat, je jim doporučeno zahrnout ztráty do kalkulace. To by ovšem znamenalo výrazné zdražení piva, což by se zákazníkům nelíbilo. Restauratéři proto volají po nalezení rovnováhy mezi kvalitou piva a udržitelností nákladů.

Je zřejmé, že péče o kvalitu piva se v dnešní době dostává do extrémů. Je potřeba najít hranici, kdy se zajištění kvality piva ještě vyplatí a kdy už se jedná jen o módní výstřelek.

Zdroj: eprehledne.cz

Od Daniel Brož

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související příspěvky