Naše webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení a přizpůsobení vašeho zážitku a k zobrazování reklam (pokud existují). Naše webové stránky mohou také obsahovat soubory cookie od třetích stran, jako je Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Používáním webu souhlasíte s používáním cookies. Aktualizovali jsme naše Zásady ochrany osobních údajů. Klikněte prosím na tlačítko a zkontrolujte naše zásady ochrany osobních údajů.

Káva: Přítel nebo nepřítel našich ledvin?

Několik let zpět jsme se museli potýkat s různými názory na to, zda je káva našim přítelem nebo nepřítelem. Nyní však zdá se, že některé z jejích účinků na naše zdraví jsou jednoznačně pozitivní, zejména pokud jde o naše ledviny. Přečtěte si více o nejnovějších výzkumech a zjistěte, jak káva může chránit tento klíčový orgán.

Účinek kávy na ledviny: překvapivé zjištění

V minulosti bylo často upozorňováno na to, že káva může zatěžovat ledviny a způsobovat močení. Díky novým studiím se ale ukazuje, že tento názor je již zastaralý. Vědci z prestižního švédského Karolinska Institutu zjistili, že konzumace kávy může významně snížit riziko tvorby ledvinových kamenů. Jak je to možné?

Bioaktivní sloučeniny a kofein jako ochranný štít

Důvodem pozitivního vlivu kávy na ledviny je především diuretický účinek kofeinu na adenosinosové receptory v ledvinách. Kofein také snižuje adhezi krystalů šťavelanu vápenatého na povrchu buněk. Kromě toho obsahuje káva řadu bioaktivních sloučenin, které mají protektivní účinek na náš organismus.

Jak moc kávy je ideální?

Výzkum ukázal, že pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů je u lidí konzumujících kávu o 40 procent nižší. Pozitivní efekt se dostavuje již po jednom šálku kávy za den. To znamená, že i mírná konzumace kávy může být prospěšná pro vaše ledviny.

Konec pověrám a zdraví na prvním místě

Vědecké studie nám tedy přinášejí překvapivé zjištění, že káva naopak může mít prospěšný účinek na naše ledviny. Příště, když si tedy dáte šálek kávy, nezapomeňte na to, že nejenže vám dodá energii, ale také pomáhá udržovat vaše ledviny v dobrém stavu.

Mýty a fakta o kávě

Je pravda, že káva se stále potýká s některými negativními názory a mýty. Přesto vědci dokázali, že konzumace kávy v mírném množství je zdravá a může přinášet řadu benefitů. Je tedy důležité rozlišovat mezi fakty a mýty, které se kolem kávy točí.

Káva a hydratace

Je běžně známo, že káva je močopudná. To ovšem neznamená, že by vás káva dehydrovala. Většina studií dokazuje, že káva v mírném množství nemá negativní vliv na hydrataci a některé studie dokonce ukazují, že káva může přispět k celkovému příjmu tekutin.

Káva a srdeční zdraví

Dříve bylo také tvrzeno, že káva zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Novější výzkumy však ukázaly, že káva konzumovaná v mírném množství (3-4 šálky denně) nemá negativní vliv na srdeční zdraví a může dokonce snižovat riziko některých onemocnění.

Káva a metabolismus

Káva obsahuje kofein, který může zvýšit metabolismus a pomáhat při hubnutí. Studie ukazují, že káva může zvýšit spalování tuků a zlepšit fyzický výkon, což je důležité pro udržení zdravé hmotnosti.

Je důležité si uvědomit, že každý člověk je individuální a káva může mít na každého jiný účinek. Přesto je zřejmé, že káva konzumovaná v mírném množství přináší řadu prospěšných účinků na zdraví, včetně ochrany ledvin. Takže si užívejte svého šálku kávy bez obav a s vědomím, že podporujete své zdraví.

Zdroj: Mix24.cz

Od Power Magazine

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související příspěvky